Blog

Rutas por la huerta valenciana

L'horta de València; un paisatge per a gaudir i conéixer

En este món, cada vegada més globalitzat, l’experiència de viatjar requereix eixos llocs únics que justifiquen la necessitat de traslladar-nos del nostre entorn a un altre de desconegut. La ciutat de València disposa de diversos llocs així que la fan especial, com són el jardí del Túria, el gran centre històric o la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Però, a més, a només un pas de la capital, envoltant-la, hi trobem l’horta, un terreny feroçment fèrtil que dona fins 4 collites anuals, amb un sistema de rec mil·lenari d’origen àrab i una institució legal de les més antigues que es coneixen, que administra justícia entre els regants, el Tribunal de les Aigües de la Vega de València, Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

L’any 2020, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) ha declarat el regadiu històric de l’horta de València com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM), entre altres motius pel valor afegit d’establir un vincle entre allò rural i allò urbà, així com per configurar un paisatge únic.

L’horta subministra als mercats i restaurants de la ciutat tot tipus d’hortalisses fresques que enriqueixen la nostra gastronomia, entre elles la xufa, cultiu exclusiu d’esta zona en tota Europa, la qual cosa fa que experiències com la Ruta de la xufa a l’orxata només es puguen trobar ací i en cap lloc més. Però la riquesa del territori agrícola valencià és molt més que això.

Dins del mateix terme municipal de València trobem l’Albufera i els camps d’arròs, ingredient fonamental de la paella i de la nostra cultura; al llarg de tota la costa de la Comunitat Valenciana, una mar de tarongers inunda el paisatge; tenim quatre denominacions d’origen de vins molt diversos i de qualitat; de nord a sud hi ha oliveres, algunes d’elles mil·lenàries, i també ametlers o cirerers. No hem d’oblidar altres productes com el nispro, el caqui o els formatges procedents dels nostres ramats.

A València Original Tours, com a agència de viatges d’Horta Viva, pioners en agroturisme a la Comunitat Valenciana des de 2009, oferim activitats que podreu trobar en esta mateixa pàgina, així com programes complets d’agroturisme de 3 a 5 dies que vos permetran viure l’experiència de visitar-nos des de l’amor a una terra, a la seua gastronomia i als seus protagonistes, els agricultors i ramaders.