Blog

Abeja

El món de l'apicultura

Sabies que existeixen centenars d’espècies d’abelles a tot el món? Malgrat això, en cada rusc es troben sempre cel·les hexagonals, una abella reina, abelles obreres i abellots.

Aquests insectes xicotets són vitals per a la vida en el planeta, incloent la nostra. Gràcies a les abelles, la vegetació creix. Exerceixen de pol·linitzadors recollint el pol·len de diferents flors amb les seues potes, antenes i pèls, del qual solten part en els canvis de flor i permet que sorgisca el conegut mètode reproductiu tan utilitzat per gran varietat de plantes. A més, s’estima que el 71% del cultiu que proporciona el 90% dels aliments a tot el món és pol·linitzat per abelles. És per això que la seua conservació és tan important, perquè factors com el canvi climàtic, la sequera, la contaminació ambiental o els pesticides, entre altres, han fet que estiguen en greu perill d’extinció.

A la Comunitat Valenciana s’han pres mesures per a ajudar a la conservació d’aquests xicotets insectes instal·lant ruscos urbans en els quals trobar pol·len quasi tot l’any gràcies a jardins de floració i aigua abundant. A més, aquest projecte permet propagar la cultura apícola a través de la Festa de l’Abella urbana, dirigida a la ciutadania i en la qual es pot aprendre tot sobre aquests éssers.

A l’interior de la Comunitat també es té conscienciació sobre la cura de les abelles. De projectes dirigits per emprenedors, ha nascut el turisme apícola, que es tradueix en una experiència educativa per a tota la família que permet als més curiosos i amants de la naturalesa apropar-se al fascinant món que envolta a les abelles i la fabricació de la seua deliciosa mel.

A més de conéixer nous racons, qui es convertisca en apicultor per un dia gaudirà de sendes interactives en les quals introduir-se en la naturalesa, fent olor, escoltant, tocant, observant i degustant. Imagines veure una abella reina de prop o tallar mel entre abelles?

El millor lloc per a conéixer l’apicultura de prop és l’interior de la Comunitat Valenciana. Sabies que existeixen indicis de que som bressol de l’apicultura mundial? En la Cova de l’Aranya, a Bicorb, es van trobar imatges d’art rupestre, ara declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, que mostren l’escena d’un home introduint el braç a l’interior d’un rusc i constitueix una de les primeres imatges de recol·lecció de mel a nivell mundial.

Sens dubte, el millor pla per a aprendre en família.